Bjørnesafari

Kan man se bjørne i Skandinavien?

JA – læs mere herunder:
Bjørnesafari

Brun bjørn (ursus arctuos) er Skandinaviens største landlevende rovdyr. Det er på mange måder dyrenes konge i vores del af verden. Den skandinaviske brunbjørn er ikke lige så  stor som dens amerikanske fætter (ursus arctos horribilis), men det er stadig et enormt stort og ikke mindst kraftfuldt dyr.

Selvom en bjørn kan se lidt kluntet ud, så er den imponerende hurtig og kan nå hastigheder af 60km/timen! For mange naturelskere og rovdyrsentusiaster står oplevelsen af at møde en brun bjørn aller højest på ønskelisten.

Brun bjørn. Ursus arctosBestanden af brun bjørn i Europa er gået tilbage i løbet af de sidste 100 år og i Skandinavien findes idag blot 3000-4000 individder.

En del lever i grænselandet mellem Norge og Sverige, særligt i Dalarne, Hedmark, Hotagfjellet og Sånfjellet – men der er også en del i den  norske Øvre Pasvik Nationalpark og i den finske grænseland langs den russiske grænse.

Den brune bjørn opholder sig i vinterhulen hele vinteren og ofte på lyng og bærmarker i efteråret. Møder man en brun bjørn i naturen børn man gå væk fra bjørnen, uden at vende ryggen til, og for alt i verden undgå at komme mellem bjørnen og dens unger.

Bjørnesafari i Skandinavien

I Norge, Sverige og Finland er der i de senere år gjort forskellige tiltag sådan at bjørne entusiaster der gerne vil se en brun bjørn i vild natur kan få guidede ture til steder hvor bjørnene enten opholder sig naturligt eller er blevet fodret gennem en længere periode.

Bjørnesafari i Sverige

Sverige har den største bestand af bjørne i Skandinavien. Bjørne kan lide skov, moser, fjeldheder og lavland – og det har Sverige. Den tætteste bestand af Bjørne finde man i Sånfjellets nationalpark som er Skandinaviens vigtigste beskyttede område for brun bjørn. Der er dog ingen garanti for at se en bjørn, uanset. Men området er også rigt på andre dyr som elg, los, jærv og kendt også for kongeørn og hornugler.

Bjørnesafari på Sänfjället udbydes ikke i stor stil, men man kan muligvis finde nogle lokale tilbud.

Bjørnesafari i Norge

Norge har en mindre bestand af brune bjørne (omkring 150 individder), men i Nationalpark Øvre Pasvik findes der mange på et relativt lille område. Øvre Pasvik Nationalpark er et urskovs og lavlandsområde grænsende op til Finland og Rusland. Rusland er det land i Europa med flest brune bjørne. Der er ikke mange der arrangerer bjørnesafari helt deropppe i Nordnorge, men det tyder på at Pasvikturist gør. Finder du andre der arrangerer tur i Øvre Pasvik Nationalpark området må du meget gerne kontakte siden – eller skrive en kommentar herunder.

Andre steder i Norge hvor man kan være heldig at se bjørne er langs den svenske grænse til Dalarne og Härjedalen. Femundsmarka området og Hotagfjellene er det bedste bud.  Men generelt er Norge (næst efter Danmark) det land i Norden hvor der er mindst chance for at få oplevelsen af en brun bjørn.

Bjørnesafari i Finland

Finland har virkelig forstået at lave virksomheder omkring deres store safaripotentiale. Langs den finsk-russiske grænse findes et bredt udvalg af safariinitiativer i alle prisklasser. Finland har nok de allerbedste mulighed for at turister og naturinteresserede kan få oplevelsen af at se en brun bjørn i den frie natur.

Det foregår typisk ved at man vandrer ud om eftermiddagen til et fotoskjul, hvor man overnatter. Udenfor skjulet bliver bjørnene lokket til med hundefoder og det er ikke ualmindeligt at se 5-10 bjørne på en god sommernat (som er godt oplyst af midnatssolen).

Vil du se brune bjørne så tæt på at du både kan høre og lugte dem, så er dette en rigtig god mulighed – også hvis du vil tage fotos.

Der er adskillelige muligheder og masser af firmaer:

Martinselkonen

WildbrownBear.fi

Skriv dem en mail.

Brun bjørn i Danmark – Skandinavisk dyrepark

I Danmark har den brune bjørn været udryddet 4000 – 10.000 år (afhængig af hvem man sprøger), men det er længe siden. De nærmeste brune bjørne i dag findes i Sverige 600-700km fra København, men chance for en genindvandring er meget lille. Brune bjørne kræver meget plads og det har Danmark ikke rigtigt.

Brun bjørn (ursus arctos)

Det eneste chance man som dansker har for at se brune bjørne er at tage i Zoologisk have eller i Skandinavisk Dyrepark. At se brune bjørne i fangenskab er selvfølgelig i ikke det samme som at se dem i fri natur, men Skandinavisk dyrepark er et stort anlæg på Djursland med en fornuftig størrelse. I dyreparken er der mange indslag fra den nordiske fauna.  Her kan man se den brune bjørn oppe fra en gangbro der går hen over bjørneområdet. Det er selvfølgelig ikke det samme som at se en brun bjørn i naturen – men sammenlignet med en zoologisk have er det langt bedre. Skandinavisk dyrepark.Dyreparken har også isbjørne, ræve, ulve, vildsvin, elge og hjorte.

Use Facebook to Comment on this Post