“The big five” i Skandinavien?
“The big five”-udtrykket stammer fra engelske jægere og det handler om hvilke dyr i Afrika der var farligst og vanskeligst at jage. Med andre ord, hvilke trofæer der ikke sådan lige stillede op til at blive skudt og svarede igen hvis de så blev skudt på. De oprindelige “big five” har altså ikke noget med størrelse at gøre (mærkelig nok). Det handler om kafferbøflen, løve, leopard, næsehorn og den afrikanske elefant.
I Skandinavien har der aldrig været “the big five”. Men der er dog nogle helt oplagte kandidater hvis man skulle finde “the big five of Scandinavia”. Herunder følger et bud på listen over “The Big Five of Scandinavia”.
1. Brun bjørn – største landdyr i Norden
Den brune bjørn (ursus arctos) er selvfølgelig oplagt – også i forhold til det oprindelige kriterie (svær og farlig at jage). Op til 400kg og 2,5m fra snude til halespids. Bjørnen findes i alle Skandinaviske lande undtagen Danmark. Bjørnen sover vintersøvn, men kan godt finde på at stå på og nedlægge en elg hvis den bliver sulten undervejs. Bjørnen er almindelig langs den russiske grænse helt op til Nordnorge, men findes også i mellemsverige i Dalarne og Hedmark på grænsen til Norge. Der er hvert år landmænd og samere der får erstatning får nedlagte får, rensdyr og kvæg som følge af bjørneangreb. Jægere der færdes i naturen med aggressive jagthunde har med mellemrum oplevet at overraske bjørne. Oftest går det udover hunden, men har bjørnen unger kan den være meget aggressiv. Der er ingen tvivl om at den brune bjørn helt klart må være med blandt “de 5 store” i Skandinavien.
2. Grå ulv – hundens stamfader
Ulven (canis lupus) er et af de store rovdyr – dog max 80kg. Ulven er alle hundes stamfader og mennesket begyndte at tæmme ulvene for 15.000 år siden. Som menneske er der dog ingen grund til at være bange for ulve. Slet ikke hvis man ser dem enkeltvis. De svenske anbefalinger går på at man står stille hvis man møder en ulv. Hvis den nærmer sig skal man ikke løbe, men gå baglæns mens man råber (ikke hviner) og “gør sig stor”. I det usandsynlige tilfælde af et angreb skal man gøre så meget modstand som overhovedet muligt. I det usandsynlige tilfælde af at man overhovedet skulle se ulve kan man i langt de fleste tilfælde blot nyde synet. Ulve er mest almindelige langs den finsk-russiske grænse og i mellem-sverige. Der kendes eksempler fra Canada og Alaska hvor en flok af ulve nedlægger bisoner. Se video herunder!
3. Skandinavisk los – nordens tiger
Den skandinaviske los (Lynx lynx) er en stor vildkat på op til 30 kg der kan nedlægge får, hunde, rådyr og hjorte. På engelsk kaldes den skandinaviske los for “Royal Lynx”. I Europa findes der også Iberisk Los (stærk truet), men den er væsentlig mindre og lever primært af kaniner. Lossen er en stor kat – og den er ikke gode venner med hunde. Særligt jagthunde. Dette er sjældent et møde jagthundene slipper godt fra. I både Norge og Sverige er der jagt på los, selvom bestanden kun er på 2000 individder. Los har dog et stort formeringspotentiale og arten betragtes som stabil på verdensplan med ca. 50.000 individder.
4. Jærven – hvad er en jærv?
Nok det mindst kendte rovdyr i Skandinavien. Især blandt danskere. Jærven (Gulo gulo) er stort mårdyr der er solidt bygget og meget stærkt i forhold til sin størrelse (ca. 25 kg). Jærven kan nedlægge rensdyr og mindre elge og dens bid er efter sigende så kraftigt at den kan spise knoglemarv (ved at knuse benene) og tygge frossent kød. I gamle dage troede man at jærven var et mix mellem bjørnen og ulven.
5. The big five – Hvilket dyr er nummer 5?
Der er faktisk ret mange kandidater til nummer 5. Jeg nævner mine kandidater herunder en for en med hver af deres fortrin, specielle egenskaber og særlige seje karakteristika. Men hvilke dyr synes du kunne være nummer 5?
Kunne det være gråsælen, kaskelotten, moskusoksen, havørn, kongeørn, elgen, rensdyret, brugde eller helleflynderen?
Gråsæl – 300kr undervandstorpedo
Ud af de fire skandinaviske hjemmehørende sælarter (spættet sæl, ringsæl, grønlandssæl og gråsæl) er gråsælen langt den største. 2,3 m lang og 300 kg kilo stor undervandsmaskine. Gråsælen dykker i ca. 5 minutter af gangen og fanger fisk, blæksprutter, krebsdyr og ind imellem havfugle. Gråsælen er for nylig genindvandret til Danmark og findes i Vadehavet, på sandbanker syd for Lolland og på Christiansø v. Bornholm. Gråsælene blev tidligere jaget med køller og fanget i særlige sælruser på blandt andet Anholt og Læsø.
Kaskelot – Moby Dick
Verdens største tandhval. 12-19m længde, 25-45 tons. Moby Dick – Physeter macrocephalus. Kaskelotten er en enorm hval der dykker til havets bund (ca. 3 km dybde) i op til to timer af gangen og fanger kæmpeblæksprutter som den angriber med enormt kraftige lydbølger. Men er den skandinavisk? Ja! Fra Lofotoen og Vesterålen i Nordnorge arrangeres der faktisk hvalsafarier sommeren igennem med fokus på netop kaskelothvalerne.
Elgen – skovens konge
Elsdyret. Alces alces. 2,3m høj og op til 700kg! En kæmpehjort – verdens største. Bestanden af elge er stor i Norge, Sverige og Finland og hvert eneste år bliver der nedlagt +100.000 elge i Skandinavien under elgjagten. Desværre omkommer mange elge også i sammenstød med biler, hvilket også kan være meget alvorligt for billisterne. Elgene forbindes ofte med Sverige og man ser dem jævnligt fra bilen på marker, i marksskel og i skovbryn. Elge kan virke lidt “fraværende” men har faktisk også et ret dårligt syn, hvorimod deres høre og lugtesans er meget udviklede. Fra mange sommerhuse og udlejningshytter i Sverige kan man ofte opleve elge der går på markerne – især i skumringen.
Havørnen – den flyvende stuedør
Havørnen. 240cm i vingefang. White-tailed eagle. Haliaeetus albicilla. Havørnen er genindvandret i Danmark de seneste 20 år og er nu godt repræsenteret i alle Skandinaviske lande, selvom det den norske bestand der klart er den stærkeste. Der arrangeres havørnesafari mange steder i Norge v. Bergen, Trondheim, Lofoten og Nordkapp. Havørnen er i øvrigt større end Kongeørnen, selvom kongeørnen også er en imponerende rovfugl.
Moskusokse – et uhyre fra fortiden
Et fortidsdyr. Mere i familie med geder end okser, hvorfor navnet: “Gigantisk rødhåret isged” ville have været mere passende. Moskusokserne kendes især fra Canada og Grønland, men en mindre flok blev under 2. verdenskrig (der skete så mange mærkelige ting) sat ud på Dovrefjellet i Norge. Her trivedes de så godt og flokken voksede. I de sidste 20 år har en mindre flok udvandret til Rogenområdet i Sverige hvor de også synes at trives godt. Moskusoksen er efterhånden blevet skandinavisk!
Helleflynderen – fiskenes konge
En fisk? Ja, men ikke hvilken som helst fisk. Helleflynderen er både en mytisk og sagnomspunden dybvandsskabning som lever i de Nordnorske farvande. Den formerer sig langsomt, men har i de nordlige farvande nået en stabil bestand de seneste år. Det er verdens største fladfisk! Noget af det mest spektakulære er når fridykkere med harpuner begiver sig til de arktiske farvande for at jage helleflyndere. Enkelte steder træffer man nemlig disse gigantiske fisk på så lavt vand at man med snorkeludstyr kan dykke ned og fange dem med sit spyd (der med snor er sat fast i en fangstbøje). Den kan blive op til 3 meter lang og veje og 400kg!